KERİM GURBANNEPESOV

(1929 – 1988)
Devlet tarafından verilen “Türkmenistanyň Halk ýazyjysy” ünvanını almaya hak kazanan, Mahtumkulu ödülü sahibi Kerim Gurbannepesov Türkmenistan’da Göktepe ilçesinin Yılgınlı köyünde çiftçi ailesinin ferdi olarak doğdu. Köyünde yedi yıllık temel eğitimini aldı. Kırklı yılların başlarında ilçelerinde yayınlanmakta olan "Kolhozçy sesi” adlı mahallî gazetede ilk şiirleri yayınlandı. İkinci dünya savaşının ağır günlerinde ailesi Tecen ilçesine göçmek zorunda kaldı. 1945-1946 yıllarında Tecen ırmağı kenarında kurulan yapay sulama havuzunda işçi olarak çalıştı.
Kerim Gurbannepesov ellili yıllardan başlayarak, eserlerini arka arkaya yayınlamaya başladı. “Güýjümiň gözbaşy” (Gücümün Kaynağı, 1952), “Soldat ýüregi” (Asker Yüreği, 1953), “Maşgala we mekdep” (Aile ve Okul, 1954), “Ýalta we bagt” (Tembel ve Baht, 1955), “Ýaşajyk dostlaryma” (Gencecik Dostlarıma, 1956), “Taýmaz baba” ( 1957), “Goşgular we poemalar” (1958) ve diğer eserleri ellili yıllarda şairin ne kadar velut olduğunun göstergesidir. Kerim Gurbannepesov’un şiirleri ellili ve altmışıncı yıllarda Türkmen şiir tarihine özel bir yer alarak girdi.
Yukarda adı geçen eserden özellikle “Taýmaz baba” isimli poemi şaire bütük şöhret getirdi. Ondan sonra belli bir olay örgüsüne sahip eserler üzerine dikkatini yoğunlaştırıp daha verimli çalışmaya başladı. Şairin bundan sonra kaleme aldığı “Ata we ogul”, “Ajy günler, süýji günler”, “Gumdan tapylan ýürek” (Çölde Bulunan Yürek), “Kyrk”, “Aýal bagşy” (Kadın Ozan), “Alada” (Kaygı), “Ynsan bilen ynsap” (İnsan ile İnsaf), “Namys hakydasy” (Namus Belleği), “Parahatlyk ilçisi” (Barış Elçisi), “Ýürek poemasy”, “Rubagy-poema”... gibi belli bir olay örgüsü çerçevesinde şekillenen, yani olay anlatan eserler yazdı. Bu eserlerin çoğu günümüzde orta öğretim müfredatında okutulan eserlerdir. Ayrıca şairin edebî meselelerdeki öznel duygu ve düşüncelerini anlatan makalelerini topladığı “Edebiýat we durmuş” (Edebiyat ve Hayat, 1979) isimli kitabı edebiyat teorisi alanına ciddi bir katkısıdır.
Kerim Gurbannepesov Türkmen şairlerinin en meşhurlarından biri olup, günümüzde de eserleri sevilerek okunuyor. Özellikle de onun “Ýaşlyk dramasy” (Gençlik Draması, 1968) isimli uzun şiiri okuyucular arasında büyük şöhret kazandı, bir çok Türkmen bu oldukça uzun şiiri ezbere söyleyebilir.
Kerim Gurbannepesov bir çok çocuk kitabına da imza attı. Onun “Ýalta we bagt” (Tembel ve Baht, 1955), “Goňurja” (1958), “Nazarjanyň piljagazy” (Nazarcan’ın Küçük Fili,  1959), “Maşgala we mekdep” (Aile ve Okul, 1964), “Ös saçym, ös” (Uza Saçım, Uza, 1975), “Atalar we çagalar” (Dedeler ve Çocuklar, 1978) isimli kitapları tamamen çocuklar için kaleme alındı.
Şairin “Apat” (Afet), “Ýarap borka”, “ Türkmeniň”, “Altyň biri”, “Bir gözel gördüm”, “Sen düşeňde ýadyma”, “Ýigit gördüm”, “Gumly gelin”... gibi şiirleri bestelenip, dinleyicilerin sevgisini kazandı.
Kerim Gurbannepesov mütercim olarak da kendisini kabul ettirmiş şairdir. Türkmen okuyucuları Kerim Gurbannepesov’un çevirileri sayesinde A. S. Puşkin’in, N. A. Nekrasov’un, L. Ukrainka’nın, S. Şipaçev’in, B. Sayanov’un, Ş. Petefi’nin, Nazım Hikmet’in, J. Rodarin’in, N. Barataşvili’nin, Sayat Nova’nın... şiirlerini Türkmen dilinde okuma imkanı buldular. Kerim Gurbannepesov’un tercüme ettiği irili ufaklı 250 kadar eser Türkmenistan’da çeviri edebiyatının altın hazinesi içinde kabul edilir.
Şairin yirmiye yakın eseri değişik dünya dillerine tercüme edildi, bunların dokuzu Rusçaya çavrilen kitaplardır.

Kerim Gurbannepesov: “Tomus ýazgylary” (Yaz Yazıları) adlı eserinde şöyle diyor: “Gerçek yazar tenkitten korkmaz. O sadece okurdan korkar.” Şair kendisi bütün ömründe bu sözlerine sadık kaldı.

Hüdayi Can / Gurbandurdı Geldiyev
"Doganlık Çemeni / Kardeşlik Demeti"nden alınmıştır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar