Bapba Göklen

Bapba Göklen 15 Ocak 1949’da Gızılarvat’da dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra Aşkabat’ta Ziraat Enstitüsüne kaydoldu. Ama edebiyat tutkusu onu gittikçe ziraattan uzaklaştırıp basın yayına yaklaştırdı.
Kendi alanında çalışması uzun sürmedi, basın dünyasında kendini gösterdi ve şiirleri, öyküleri değişik dergi ve gazetelerde yayımlanmaya başladı. Daha sonra Moskova’da M. Gorki Enstitüsüne uzaktan eğitimle okumaya başladı. Ama onun şair-i maderzad tabiatına enstitünün kalıbı dar geldi. Kısa süre sonra enstitüde okuma isteğini kaybetti ve kendi kendini yetiştirmeye devam etti. O çok okuyor, araştırıyor, Rus ve dünya edebiyatının en iyi örneklerini inceleyip, özümseyerek yoluna devam ediyordu.
Bapba Göklen sadece şiirde değil, düzyazıda da kalem oynatıyordu. Onun bazı öyküleri değişik devirlerde dergi ve gazetelerde basıldı. Fakat onun halk arasında şöhret kazanmasını sağlayan şiirleriydi. Basında çok yer almasa da Bapba’nın şiirleri bir şekilde okura ulaşır, dilden dile, elden ele gezerdi. Kendi şiirleri bir engelle karşılaşmadan yayımlanan şairler de Bapba’nın basılmayan şiirleri ellerine geçerse zevkle okurlardı.
Türkmen Sovyet sansürü Bapba Göklen’in karşısına engel çıkardıkça şairin şöhreti daha da artıyordu. Hayattayken B. Göklen sadece bir kitap bastırabildi. Ama o kitaba şairin bazı şiirleri dahil edilmedi, sansür buna izin vermedi.
Bapba Göklen’in bütün şiirleri ilk defa 2005 yılında, İsveç’te Gün Yayınları tarafından “ÝOLMA GUŞUÑ GANATYN!" (Kırma Kuşun Kanadını) adıyla  yayımlandı.
Göklen 23 Aralık 1991’de trajik bir ölümle aramızdan ayrıldı. Onun ani ölümü hala cevabı verilememiş birçok sorunun ortaya çıkmasına sebep oldu.

(Bu bilgiler Ak Velsapar’ın şairle ilgili tanıtım yazısından kısaltılarak alınmıştır.)

Hakikati Gömdüler




Yorumlar

Popüler Yayınlar